Regisztrációs hét – mi az, mi történik ekkor ?

Regisztrációs hét – mi az, mi történik ekkor ?

A regisztrációs hét az induló félév fontos része. Valamennyi szemeszter ezzel indul, de a most kezdő elsőévesek számára ennek a hétnek még nagyobb a jelentősége, mint a későbbi félévekben.  Ez a hét az oktatás szervezésének, adminisztrációjának elengedhetetlen elemeihez szükséges időt biztosítja, erre az időszakra a későbbiekben is mindig úgy tekintsen majd, mint a félév fontos részére, melyen a részvétel, és az erre a hétre előírt feladatok teljesítése kötelező.

Mik is ezek a szervezési, adminisztrációs elemek ?

  1. Frissen felvett hallgatóinknak ezen túlmenően magára a képzésre is be kell iratkozniuk, ezzel válnak Egyetemünk és Karunk állampolgáraivá, hallgatóivá (ld. TVSz 56.§). A hallgatóknak ezen kívül valamennyi oktatási félévre be kell jelentkezniük. A bejelentkezés elmulasztása súlyos következményekkel járhat a hallgatói jogviszony szempontjából (ld. TVSz 57.§).
  2. A hallgatónak minden bejelentkezés alkalmával meg kell adnia, hogy aktív vagy passzív félévként kívánja felhasználni az előtte álló tanulmányi időszakot. Aktív félévben tantárgyakat vesz fel és ezek teljesítésére jelentkezik, passzív félévben a hallgató nem folytat tanulmányokat, hallgatói jogviszonya szünetel, állami ösztöndíjas félévei ilyenkor nem fogynak. Mind az egymást követően, mind összességében a felvehető passzív félévek száma korlátozott (ld. TVSz 59-60.§).
  3. A tanszékek a regisztrációs hét hétfőjén véglegesítik tantárgy- és kurzuskínálataikat, a hallgatók ezt követően tudják véglegesíteni a következő félévre vonatkozó tantárgyfelvételeiket a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben. Kreditrendszerű képzésünkben a hallgatók maguk döntik el, melyik és mennyi tantárgyat vesznek fel a következő szemeszterre, a szabad tantárgyfelvételben a tantárgyak egymásra épülését figyelembevevő előtanulmányi rend, a tantárgyak meghirdetése és a kurzusok létszámkorlátai korlátozhatják őket (ld. VIK honlap, Neptun és TVSz).

Az alap- (bachelor, BProf vagy BSc) képzésre felvett hallgatóink számára a regisztrációs hét részletes programja a fentieken kívül több elemet is tartalmaz. A lebonyolításban felsőbb éves senior hallgatók irányítják, segítik a még helyismerettel és tapasztalatokkal nem rendelkező gólyák eligazodását. A program a következő (vill = villamosmérnöki szak, info = mérnökinformatikus szak, üzinfo = üzemmérnök-informatikus szak):

 

 

Délelőtt

Délután

Hétfő

(09.02.)

8h00:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

9h00-12h00:  vill+üzinfo: Beiratkozás az Egyetemre (Q-I, Q-II)

(A seniorok a megfelelő termekbe kísérik a gólyákat, majd pár papír, egy kis türelem és a KTH munkatársainak segítségével minden felvett fiatalból hallgató válhat.)

9h00-12h00:  info: BMEX - BME Expedíció

(Egyetemünk jelentős fizikai kiterjedéssel rendelkezik, ezért aki először jár itt, sokszor úgy érezheti magát, mintha egy labirintusban kellene kiigazodnia. Hogy ezt a gólyáknak ne kelljen napi szinten átélnie, ezért a BMExpedíció során a tankörseniorjaik körbevezetik őket a campuson, ahol megismerkedhetnek az egyetem épületeivel, ahol a későbbiekben a tanóráik lesznek és a zárthelyi dolgozatokat írják.)

12h00-13h15:  Ebéd (Schönherz Kollégium előtt)

14h00-17h00:  info: Beiratkozás az Egyetemre (Q-I, Q-II)

14h00-17h00:  vill+üzinfo: BMEX (ld. délelőtti info program)

17h00-18h30:  Fizika konzi (I ép. IB028 nagyelőadó)

(Elevenítsük fel a közelgő fizika szintfelmérőhöz szükséges tudást közös feladatmegoldás segítségével! A seniorok külön erre felkészítő programot tartanak a kollégiumban, így a gólyák részt vehetnek életük első konzultációján.)

18h30:  Gárdás nap (gyülekező a Schönherz Kollégium előtt)

(A villanykari közélet meghatározó elemei a gárdák. Itt lehetőség nyílik megismerni a gárdában, azaz egy közösségben lévő évfolyamtársakat és felsőbbéveseket egy szabadtéri program keretei között.)

Kedd

(09.03.)

8h15:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

9h00-11h00:  Testnevelés tájékoztató és tantárgyfelvétel

 9h-10h: vill+üzinfo: ÉL csarnok, info: Bogdánfy út sportpálya
10h-11h: info: ÉL csarnok, vill+üzinfo: Bogdánfy út sportpálya

(Foci, röplabda, atlétika, jégkorcsolya, jóga és még sok más sportolási lehetőség a BME-n! Segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet!)

11h00-13h30:  Sportnap (Schönherz Kollégium)

(A sportnap keretein belül átfogó tájékoztatást adunk az egyetemi sportolási lehetőségekről. Hogy a mozgás se maradjon el, ezután számtalan sportolási lehetőség várja a gólyákat a szabadban.)

13h30-14h30:  Ebéd (Schönherz Kollégium előtt)

14h30:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

15h00-21h00:  Gólyatúra

(Az egyetemhez közel található, a hallgatók által gyakran látogatott helyeket mutatják meg a rendezők.  A túra során a jó hangulatot a seniorok izgalmas állomásokkal biztosítják.)

21h00-24h00:  GólyaEst (Schönherz Kollégium)

(A gólyák egy kellemes hangulatú, lazítós este keretein belül jól érezhetik magukat, megismerkedhetnek a kollégiumban virágzó közélettel, szórakozhatnak egy kvízesten vagy akár a másnapi szintfelmérőre is gyakorolhatnak.)

24h00-: szigorúan alvás/pihenés a másnapi felmérő előtt

Szerda

(09.04.)

8h00:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

9h00-10h00:   Fizika felmérő dolgozat írása

(A Fizika 1 tantárgy teljesítése előtt, néhány könnyed feladat megoldásával mérheti fel a gimnáziumban megszerzett fizika tudást a jövő mérnöke. Íróeszközt és számológépet hozni kell, függvénytáblázat nem használható!)

10h30-11h30:  Gólyatréning (I ép. IB028 nagyelőadó)

(Egyetemi tanulmányok, vagy közélet? Melyiket válassza az ember? Létezik arany középút? Hogyan lehet megfelelően beosztani az időt? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad választ ez az előadássorozat.)

11h30-12h30:  Ebéd (Schönherz Kollégium előtt)

12h30 Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

13h00-19h00:  Házon kívül

(Itt az ideje felfedezni az egyik kollégiumhoz közeli parkot! Aki idelátogat, lehetőséget kap sportolásra, lazításra, társasozásra, ismerkedésre.)

19h00-21h00:  BucketList (Schönherz Kollégium)

(Miért ne lehetne közösségépítő feladatokkal feldobni az egész Gólyahetet? A tankörök között egy kreatív és szórakoztató verseny kíséri végig a a rendezvénysorozatot. Vajon mit nyer a legjobb? Majd a végén kiderül…)

20h-ig:  Fizika felmérő eredmények közzététele

21h00-04h00:  Gólyabuli (Schönherz Kollégium)

(Ki ne lenne kíváncsi, milyen egy igazi egyetemi buli? Aki velünk tart az megtudhatja! A hangulatot a zene és a jó társaság biztosítja.)

Csütörtök

(09.05.)

(Alvás a buli után...)

11h30-12h30:  Közös ebéd (Schönherz Kollégium előtt)

(Közös ebéd a Schönherznél, hogy újult erővel vághassunk neki a délutánnak.)

12h30:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

13h00-20h00:  Vártúra

(Az egyik legrégebbi hagyomány a karon, mely során több száz gólya és felsőbbéves özönli el a Budai vár környékét. Jó hangulat, kellemes társaság és történelmi helyszínek várják az érdeklődőket!)

20h00-24h00:  Tankörsörözés

(A Vártúrát követően pihenjük ki együtt a fáradalmakat egy jó hideg sör mellett, és ismerkedjünk egy kicsit közvetlenebb atmoszférában a tankörünkkel!)

Péntek

(09.06.)

8h45:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

9h00-9h30:  Nyakkendőkötés (Schönherz Kollégium előtt)

(Jelképes közös nyakkendőkötés az évnyitó előtt, ahol a felsőbbévesek eleganciára tanítják a hallgatókat.)

10h00-11h00:  BME központi tanévnyitó az elsősöknek (vill: IB028, info: Q-I, üzinfo: IB027)

(Nem maradhat el egyik évben sem a tradicionális egyetemi évnyitó. A seniorok elkísérik a gólyákat a megfelelő termekbe, hogy aztán együtt vegyenek részt a tanév központi megnyitóján. Ekkor teszik le a hallgatói esküt.)

11h00-12h00: Ebéd (Schönherz Kollégium előtt)

12h00:  Gyülekező (Schönherz Kollégium előtt)

12h30-14h00:  Kari tanévnyitó az elsősöknek (vill: IB028, info: Q-I, üzinfo: IB027)

(A Villamosmérnöki és Informatikai Kar köszönti újonnan felvett hallgatóit. Ott lesznek a Kar vezetői, köszöntőt mond a Hallgatói Képviselet és bemutatkoznak az eljövendő tankörvezetők.)

14h15-15h45:  Bevezető (0.) tanköri foglalkozás - Q és I épület különböző termeiben

(Ismerkedés a tankörvezetőkkel és a tankörtársakkal - 90')

16h00-20h00:  Szintfestés (Schönherz Kollégium)

(A Schönherz Kollégium falai nem sima fehérre vannak festve, évek óta kreatívnál kreatívabb pingálmányok díszítik a folyosókat. Ezt a hagyományt minden évben továbbvisszük, mindenki – akár művészlélek, akár nem – ragadhat egy ecsetet, kiélheti a fantáziáját, és alkothat valami maradandót.)

20h00-01h00:  ZáróEst (Schönherz Kollégium)

(A Gólyahetet lezáró esemény, melynek során a tankörök további pontokat szerezhetnek a versenyben és nem utolsó sorban itt kerül sor az eredményhirdetésre is. A hét során a résztvevőknek lehetőségük lesz élményeiket videós formában is rögzíteni, melyekkel indulhatnak az Arany Gólya nevű gálaműsoron, mely szintén itt kerül megrendezésre.)

Ebéd: A seniorok több nap is készülnek ebéddel, hogy senki se maradjon éhen!

Figyelem: a táblázatban piros színnel jelölt programok kiemelt fontossággal bírnak, az azokon való részvétel vagy kötelező, vagy eljövendő képzésük szempontjából feltétlenül javasolt.

További információk a gólya honlapon: golya.sch.bme.hu ! (A gólyatábor után.)

Aki figyelmesen elolvasta a regisztrációs hét teendőit, feltűnhet neki, hogy a táblázat nem tartalmazza az első félévre történő bejelentkezést és a tantárgyak felvételét a félévre. A bejelentkezés („gombnyomás”) teendőit a seniorok részletesen el fogják magyarázni a gólyáknak, sőt segíteni is fognak nekik ezen gomb megnyomásában (helyettük nem tehetik meg, mert ehhez már a Neptun rendszerben történő személyes azonosítás szükséges). A BSc elsőévesek számára a mintatanterv szerinti tantárgyak felvételét a tanköröknek megfelelő csoportosításban a Dékáni Hivatal munkatársai elvégzik. A tantárgyfelvételben tapasztalatlan gólyáknak ezzel teendőjük csak abban az esetben van, ha a mintatantervtől eltérően szeretnék felvenni valamelyik tantárgyat (ekkor ennek felvételét, vagy a központilag felvett tárgy törlését neki kell intéznie). A felsőbb éves seniorok ebben is segítenek nekik.

Néhány fontos információ itt olvasható:

Karunkon korábban már tanulmányokat folytatott hallgatóink számára feltétlenül ajánljuk a honlapunkon található tájékoztatók (2014 és 2017) alapos áttanulmányozását.