Német képzés - mi is az?

Német képzés - mi is az?

A NÉMET KÉPZÉSRŐL

A német nyelvű mérnökképzés, a magyar nyelvű képzéssel megegyező tematikával, kis létszámban, német nyelven folyik. A megfelelő tanulmányi eredményt elért hallgatók a BSc képzés során a Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT, a korábbi Karlsruhei Egyetem) tanulhatnak szervezett formában.

  • Mérnökinformatikus szak esetén: A mérnökinformatikus szak hallgatói az első négy félévüket a BME-n végzik német nyelven, hatodik félévüket a KIT-n töltik. A mesterképzés végén minden hallgató a KIT rektora által is aláírt betétlappal kiegészített diplomát vehet át.
  • Villamosmérnöki szak esetén: 2018 szeptemberétől a villamosmérnöki szak hallgatói az első két félévüket a BME-n végzik német nyelven, a harmadik és a negyedik félévüket a KIT-en töltik. Alapképzésüket itthon fejezik be, és megfelelő tanulmányi eredmény elérése esetén képzésük végén kettős diplomát (double degree) vehetnek át.

MILYEN CÉLOKAT SZOLGÁL ÉS KIKNEK AJÁNLJUK?

A német nyelvű képzés mindkét szakon elitképzésnek tekinthető, mivel a program hallgatóinak az átlagosnál magasabb elvárásokat kell teljesíteniük (ld. szabályok), felkészülve a külföldi tanulmányokra és képviselve hazánk felsőoktatását egy neves külföldi egyetemen. A közismert német érdekeltségű iparvállalatok tapasztalataink szerint nagy érdeklődést mutatnak a képzés résztvevői iránt, szakmai programokkal, ösztöndíjakkal támogatva őket.

MI JELLEMZI A PROGRAMOT?

A célkitűzésnek megfelelően a program a szakmai tananyag mellett a német szakmai nyelv elsajátítására is komoly hangsúlyt fektet. Ezek az elemek egyrészt a kisebb csoportokban történő képzés, másrészt pedig az oktatókkal kialakított személyes kapcsolat keretei között valósulnak meg.

KIK JELENTKEZHETNEK ÉS KIKET VESZÜNK FEL?

  1. Felvétel a BME-VIK mérnökinformatikus vagy villamosmérnöki szakra
  2. Legalább középszintű (B2) német nyelvvizsga bizonyítvány vagy kéttannyelvű gimnáziumban német nyelven teljesített természettudományos tantárgyak (igazolhatóan a középiskolai bizonyítvány alapján).

MI A PROGRAM TOVÁBBI SZEMESZTEREIBEN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELE (BENNMARADÁS/KIESÉS)?

  1. Minden félévben valamennyi előírt mintatantervi tantárgy teljesítése német nyelven (kivételek az esetleg német nyelven nem induló tantárgyak). A tantárgyak valamennyi számonkérése német nyelven zajlik.
  2. Az első szemeszterben legalább 3.0, a többi szemeszterben legalább 3.5 súlyozott tanulmányi átlag elérése.

HOGYAN JELENTKEZHETEK A PROGRAMRA? (tanulmányaikat 2023 szeptemberében kezdőknek)

A programra jelentkezni 2023. augusztus 21-ig tud. A regisztrációs felületre történő belépéshez a BME Címtár azonosítójára lesz szüksége, amely szám@bme.hu formátumú. Az azonosítóját megnézni, és az ehhez tartozó jelszót beállítani ezen a felületen tudja, a Neptun-kódjával és a Neptunban megadott jelszavával belépve. Figyelem! A frissen felvett hallgatók a Központi Tanulmányi Hivataltól levélben kapják meg a Neptun-kódjukat és az induló jelszavukat, viszont ezzel az ideiglenes jelszóval nem tudnak közvetlenül bejelentkezni a címtáras adminisztrációs felületen. Előbb be kell lépniük a Neptunba, ott be kell állítaniuk egy új (saját, más által nem ismert) jelszót, és ez már használható lesz a címtáras adminfelületre való bejelentkezéshez. A Címtár egy munkanapon belül frissíti a Neptunban tárolt adatokat. Amennyiben további információra van szüksége a Címtár használatával kapcsolatban, azt itt találja.

Címtár azonosítója beszerzéséig készüljön arra, hogy a jelentkezési felületre fel kell majd töltenie a felvételi felételek teljesülését igazoló dokumentumok elektronikus (PDF, JPG) másolatait.

Jelentkezését nyugodtan adja le mielőbb, amennyiben esetleg később mégis meggondolná magát, a jelentkezés ugyanezen a felületen a megadott határidőig visszavonható.

Regisztráció a programra

Rövid tájékoztató

A programmal kapcsolatos további kérdéseiket az nemet-kepzes@vik.bme.hu email címre várjuk.